Czy sok z cytryny niszcz szkliwo zębów?

Jednym z najważniejszych elementów zębów człowieka jest szkliwo, czyli zewnętrzna warstwa zęba, stanowiąca ochronę przed szkodliwym wpływem bakterii i innych, zewnętrznych i wewnętrznych czynników. Jeśli szkliwo zębów pozostaje w doskonałym stanie, zęby skutecznie chronią się przed atakami bakterii i rozwojem przeróżnych chorób, w tym próchnicy. Szkliwo jest twarde, ale niestety nie niezniszczalne. Niektóre produkty spożywcze mogą je z czasem zdegradować. Między innymi w taki sposób działają kwasy, np. sok z cytryny. Czy w takim wypadku powinniśmy zrezygnować z picia soku z cytryny, herbaty z cytryną lub samego owocu? Niekoniecznie.

Higiena jamy ustnej dla utrzymania szkliwa w dobrym stanie

Szkliwo jest twardą tkanką pokrywającą szczelnie zębinę w obrębie korony. Składa się ze związków nieorganicznych i u zdrowego człowieka jest bezbarwne. Jest tarczą ochronną dla zębów. Jeśli jama ustna jest na co dzień szczotkowana z wykorzystaniem dobrej pasty, np. Ajony, w jamie ustnej nie rozwija się stan zapalny, a szkliwo pozostaje w dobrym stanie. Jeśli jednak nie zwracamy należytej uwagi na higienę jamy ustnej, nie powinniśmy być zdziwieni tym, że szkliwo z czasem zmienia kolor i pojawiają się w nim szczeliny, które pozwalają na chorobotwórczą działalność bakterii.

Naturalnie przy jedzeniu szkliwo ulega ścieraniu, ale nie powinniśmy się tym zanadto przejmować. Jednak czasem sami sobie szkodzimy i przyspieszamy zużywanie się szkliwa, co prowadzi do jego przedwczesnego zniszczenia. Zęby pozbawione szkliwa stają się nadwrażliwe i łatwo może rozwinąć się na ich powierzchni próchnica, a dziąsła mogą zacząć krwawić.

Cytrusy ujemnie wpływają na szkliwo

Nie tylko sok z cytryny czy same cytryny mają negatywny wpływ na szkliwo, ale również i inne cytrusy. Lekarze potwierdzają, że zawarte w takich owocach kwasy skutecznie rozpuszczają osłonkę nabytą szkliwa. Powoduje to, że zęby tracą należytą ochronę i są podatne na dolegliwości bólowe. O ile po każdym posiłku zaleca się mycie zębów, to w przypadku jedzenia cytrusów czy piciu soku z cytryny nie można tego robić. Aby przywrócić właściwe pH w ustach po zjedzeniu cytrusów należy wypłukać jamę ustną wodą lub specjalnie przygotowaną płukanką ze wzmacniającymi szkliwo fluorkami. Stomatolodzy mówią, że możemy pić sok z cytryny, bez uszczerbku na szkliwie zębów, o ile po spożyciu kwasu zjemy coś o odczynie zasadowym, np. biały ser czy jogurt.