Mechanizm powstawania próchnicy

Ubytki w zębach są problemem większości polaków. Choć w mediach wszelkiego rodzaju wciąż podejmuje się temat potrzeby szczotkowania zębów i dbania o uzębienie już od najmłodszych lat, nadal 90% Polaków ma próchnicę – oczywiście w większym lub mniejszym stopniu. Uszkodzenia próchnicowe nie powstają z dnia na dzień, ale są efektem niewłaściwej higieny jamy ustnej, albo niezachowywania podstawowych zasad dbania o zęby. Codzienne szczotkowanie zębów powinno być naszym nawykiem, który pielęgnować powinniśmy już od wczesnego dzieciństwa u dzieci. Dzięki stosowaniu na co dzień pasty Ajona można w skuteczny sposób zapobiegać namnażaniu się w jamie ustnej, na powierzchni zębów, szkodliwych dla szkliwa zębów bakterii, mogących powodować uszkodzenia próchnicowe zębów. Jak właściwie powstaje próchnica? Jak się przed nią ustrzec? Czy szczotkowanie zębów wystarcza?

Jak próchnica rozwija się na zębach?

Jeśli pozwalamy narastać na naszych zębach płytce nazębnej, dajemy znakomitą pożywkę dla bakterii groźnych dla naszych zębów. Uszkodzenie próchnicowe zęba lub zębów powstaje w wyniku odwapnienia szkliwa. Proces ten wywołany jest działaniem kwasów produkowanych przez bakterie z płytki nazębnej. Na tym etapie można jeszcze jak najbardziej skutecznie zapobiec powstawaniu zmiany próchnicowej. Konieczne jest jednak zadziałanie procesu remineralizacji, polegającego na naprawie uszkodzonego szkliwa. Jeśli to nie nastąpi, odwapnienie zęba będzie trwało w dalszym ciągu, aż dojdzie w końcu do powstania nieodwracalnego stadium ubytku próchnicowego.

Wielu z nas ignoruje pierwsze objawy takich procesów, choć często też przebiegają one zupełnie dla nas niezauważalnie. Jeśli jednak regularnie będziemy odwiedzać gabinet dentystyczny, dentysta dostrzeże zmiany próchnicowe i rozpocznie odpowiednie działanie, mające na celu zahamowanie procesu próchnicy.

Bez mycia zębów próchnica rozwija się swobodnie

Jeśli nie myjemy każdego dnia naszych zębów, po każdym większym posiłku, bakterie na płytce nazębnej rozwijają się bez przeszkód, produkując kwasy z cukrów. To sprzyja tworzeniu się ubytku próchnicowego. Im dłużej cały proces trwa, tym bardziej zęby są narażone na powstawanie uszkodzeń próchnicowych.

Im więcej jemy słodkich rzeczy, tym szybciej na powierzchni zęba zachodzi proces odwapnienia, prowadzący do nieodwracalnych zmian w naszych zębach. Zęby są bardziej podatne na próchnicę jeśli dana osoba spożywa cukry z dużą częstotliwością. Jeśli nawet pacjent ma wrodzoną skłonność do próchnicy, to można jej skutecznie zapobiegać, skrupulatnie dbając o higienę jamy ustnej.