Próchnica na zębach jest jedną z przyczyn ubytków oraz wypadania zębów. Na to schorzenie zębów chorują już najmłodsze dzieci. Przyczyna jest zwykle bardzo prozaiczna, mianowicie powodem powstawania próchnicy jest niewłaściwa higiena jamy ustnej. Albo nie myjemy zębów w ogóle, albo czyścimy zęby niewłaściwie. Wszystko to prowadzi do nawarstwiania się płytki nazębnej i rozwoju bakterii powodujących powstawanie próchnicy. Istnieje wiele czynników wpływających na rozwój próchnicy. Przyjrzyjmy się, jakie są to czynniki.
Rozwój próchnicy w jamie ustnej
Największy wpływ na rozwój lub zahamowanie rozwoju próchnicy w jamie ustnej ma ślina. Im większy przepływ śliny w naszych ustach tym jama ustna ma większe zdolności do oczyszczania się, także z bakterii chorobotwórczych, powodujących powstawanie próchnicy. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ludzka ślina spełnia takie zadania. Jak widać, nie jest ona wyłącznie bezużyteczną wydzieliną, ale może zahamować albo nawet nie dopuścić do rozwoju próchnicy na zębach.
Bez wątpienia na przyspieszenie rozwoju próchnicy zębów wpływa dieta prowadzona przez człowieka. Jeśli zjadamy duże ilości słodyczy i innych pokarmów, zawierających biały cukier, przyczyniamy się do rozwoju próchnicy. Bakterie powodujące to schorzenie zębów bytują na słodkich pokarmach i dzięki nim szybciej mogą się rozwijać. Im więcej jest bakterii w jamie ustnej, tym szybciej rozwija się sama próchnica.
Dla zwiększenia rozmiarów próchnicy liczy się także czas, w którym zęby poddawane są działaniu kwasów produkowanych przez bakterie. Jeśli na bieżąco nie usuwamy z naszej jamy ustnej bakterii, sami przyczyniamy się do rozwoju stanów chorobowych w naszym uzębieniu i dziąsłach. A wystarczy dwa razy dziennie szczotkować dokładnie żeby z użyciem pasty Ajona, aby diametralnie ograniczyć ryzyko powstania próchnicy nazębnej.
Próchnica i struktura zębów
Na zębach nieustannie narasta płytka nazębna, która najlepiej rozwija się w bruzdach i zagłębieniach na zębach. Dlatego też korony zębów trzonowych są bardzo narażone na zmiany próchnicze. Warto zwrócić szczególną uwagę na ich szczotkowanie, bowiem w przeciwnym wypadku szybko dojdzie do demineralizacji szkliwa zębów, czyli stricte do powstania próchnicy. Powierzchnie gryzące zębów i międzyżebrowe, w których mogą utkwić resztki pokarmów, najbardziej są narażone na ataki bakterii powodujących powstawanie próchnicy.
Dodaj komentarz