Picie niektórych napojów i spożywanie pewnych produktów spożywczych powoduje, że na powierzchni zębów z czasem mogą powstać plamy i przebarwienia niemożliwe do usunięcia przy użyciu zwykłej pasty.
Jak utrzymać biel zębów?
Oczywiście, codzienna higiena jamy ustnej z wykorzystaniem np. pasty Ajona pomaga zapobiec powstawaniu przebarwień, ale dana osoba musi pamiętać o szczotkowaniu zębów co najmniej dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Czasem konieczna jest też zmiana codziennych przyzwyczajeń. Jeśli każdego dnia pijemy kilka kaw dziennie i mocną herbatę, musimy liczyć się i tak z możliwością powstawania przebarwień. To samo często powtarza się o czerwonym winie, które także uszkadza szkliwo zębów i powoduje jego przebarwienia. Czy jednak czerwone wino rzeczywiście jest aż tak szkodliwe dla naszego uzębienia?
Najnowsze badania naukowców
Naukowcy pracujący w Instytucie Badań Nauk o Żywności w Madrycie w Hiszpanii oraz Uniwersytetu Medycznego w Zurychu w Szwajcarii, prowadzili badania potwierdzające zbawienne, przeciwbakteryjne właściwości czerwonego wina. Okazuje się, że picie takiego szlachetnego trunku ma dobry wpływ na florę bakteryjną jamy ustnej. Naukowcy wyróżnili 5 gatunków bakterii, bytujących w ustach człowieka, z którymi skutecznie walczy czerwone wino:
• Actinomyces Oris Nucleatum,
• Fusobacterium,
• Streptococcus oralis,
• Streptococcus mutant,
• Veillonella Dispar.
W czerwonym winie znajdują się antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki odpowiadające za starzenie się komórek. W winie znajdziemy również wiele cennych składników odżywczych w tym potas, magnez i wapń, korzystnie wpływające na zęby. Dostarcza ono żelazo, kwasy organiczne i aminokwasy wraz z rozpuszczalnym błonnikiem. Dlatego spożywanie racjonalnych ilości czerwonego wina, oczywiście przez osoby dorosłe, może mieć pozytywny wpływ na stan naszego uzębienia. Likwiduje ono chorobotwórcze bakterie, ale za nic nie można zastąpić codziennego mycia zębów kieliszkiem czerwonego wina.
Dodaj komentarz