Rodzice często mówią dzieciom, aby nie jadły aż tylu słodyczy, ponieważ popsują się im zęby. Wielu opiekunów ogranicza kontakty dziecka ze słodyczami nie tylko w obawie przed nadwagą, ale również w związku z troską o zęby dziecka. Czy jednak rzeczywiście zęby w kontakcie ze słodyczami szybciej się psują i ulegają próchnicy? Jaki jest związek pomiędzy słodkościami a kondycją zdrowotną naszych zębów?
Próchnica zębów u dzieci
Małe dzieci są bardzo narażone na powstanie próchnicy głównie z uwagi na fakt, że same nie są w stanie w odpowiedni sposób zadbać higienę jamy ustnej. Ich rodzice muszą być świadomi tego, jak ważne jest codzienne szczotkowanie zębów u małych dzieci, nawet niespełna rocznych, u których dopiero pojawiły się pierwsze ząbki. Dziecko należy przyzwyczajać domycia zębów od najwcześniejszych lat. U małych dzieci warto myć zęby pastą Ajona, w której nie ma fluoru. Pierwiastek ten w dużych ilościach w organizmie małego dziecka może się okazać szkodliwy. Pasta Ajona szybko i skutecznie usuwa bakterie rozwijające się na płytce nazębnej w jamie ustnej dziecka. Warto więc już od najwcześniejszych lat stosować ją u naszych dzieci.
Słodycze nie takie straszne
Jedzenie słodyczy co prawda może przyspieszać rozwój próchnicy. Jest to najczęstsza, przewlekła choroba dziecięca. Warto więc ograniczać dzieciom jedzenie słodyczy, a jednocześnie zapobiegać rozwojowi próchnicy. Za każdym razem, gdy zjadamy słodycze, bakterie w jamie ustnej wchodzą w reakcje z żywnością, powodując produkcję atakujących zęby kwasów. Ten proces prowadzi z kolei do próchnicy. Im więcej cukru w jamie ustnej, tym więcej kwasu będzie produkowane. Stąd też jasne jest, że słodycze przyspieszają rozwój próchnicy w jamie ustnej. Jeśli jednak po każdym zjedzeniu słodyczy będziemy szczotkować zęby, skutecznie zapobiegniemy psuciu zębów.
Jedzenie słodyczy warto połączyć z piciem mleka lub jedzeniem innych produktów zaliczanych do nabiału. Ma to znaczenie dlatego, że produkty mleczne zmniejszają możliwość powstania próchnicy zębów. Jeśli już dziecko ma jeść słodycze, lepiej, żeby to była miękka czekolada, niż landrynki. Pozostałości twardych cukierków mogą utknąć w zębach, stopniowo niszcząc ich tkankę.
Dodaj komentarz