Paleontolodzy na podstawie odnalezionych kości wielkich gadów prehistorycznych, dinozaurów, są w stanie określić ich masę ciała czy przyzwyczajenia żywieniowe. Wiedzą, czy były to zwierzęta roślinożerne, czy mięsożerne, a informacji na ten temat dostarczają między innymi ich zęby. To ich kształt i budowa determinowały to, czym odżywiał się dinozaur. Dzięki temu wiemy, że wśród wielkich gadów prehistorycznych były zarówno zwierzęta drapieżne, żywiące się mięsem, jak i wegetarianie, zajadające się jedynie liśćmi z drzew i trawami lub owocami. Czy po wyglądzie zębów człowieka można stwierdzić, czy jesteśmy drapieżnikami czy roślinożercami?
Zagubiony gatunek
Każdy człowiek ma swój indywidualny tryb odżywiania się. Są osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa na stole, a inni stronią od jedzenia nie tylko mięsa, ale i wszelkich produktów odzwierzęcych. Coraz modniejszy, w tym również w Polsce, staje się wegetarianizm czy weganizm.
Zwierzęta mają instynkt podpowiadający im, co powinny jeść, aby być zdrowe. Człowiek tego nie wie, dlatego testuje różne tryby odżywiania się, w poszukiwaniu tego właściwego.
Jakie mamy zęby?
U mięsożerców, np. u rekinów czy lwów, zęby trzonowe są spiczaste i ostre, aby były w stanie rozerwać skórę i mięso ofiary. Na pewno człowiek nie ma takich zębów, bowiem nasze trzonowce są raczej płaskie i służą do rozcierania pokarmu na drobne kawałki, aby ułatwić jego połykanie.
Co prawda, zarówno człowiek, jak i drapieżcy ze świata zwierząt, posiadają kły, ale nie przypominają one kłów prawdziwych mięsożerców. Przykładowo, nasze kły okażą się nieprzydatne w momencie, gdy będziemy chcieli nimi ogryźć kawałek surowego mięsa przez skórę. Generalnie więc nie posiadamy szczęk wypełnionych ostrymi zębami, na wzór mięsożerców. Czy to oznacza, że nie powinniśmy wcale jeść mięsa?
Na to wskazuje nawet ruch naszych szczęk – na boki. Przeżuwamy jedzenie, a mięsożercy poruszają szczęką tylko w dół lub w górę. Ruch poprzeczny nie jest u nich możliwy.
Naturalny roślinożerca
Przesłanki dotyczące budowy naszych zębów wskazują, że nie jesteśmy mięsożercami, ale też nie można nas całkowicie określić jako roślinożercy. Najbardziej pasuje do nas określenie „wszystkożercy”. Jadamy mięso, ale przyrządzone – gotowane, pieczone, smażone czy grillowane. Musimy przy tym pamiętać, że prowadzenie zbilansowanej diety ma bezpośrednie przełożenie na nasz organizm i jego kondycję. Również wpływa to na stan naszych zębów. Możemy utrzymywać je w zdrowiu, dzięki spożywaniu produktów bogatych w wapń i codziennemu szczotkowaniu, np. z wykorzystaniem pasty Ajona.
Dodaj komentarz