Dlaczego pojawiają się zaburzenia smaku i jak sobie z nimi radzić?

tongue-822441_640Jednym ze zmysłów człowieka jest smak. Już małe dziecko jest w stanie rozróżnić podstawowe smaki: słodki, gorzki, słony, kwaśny czy pikantny. Za odszyfrowanie smaków zawartych w produktach spożywczych odpowiadają nasze kubki smakowe zlokalizowane na języku. Zdarza się, że przestają one działać prawidłowo, a my tracimy smak. Jak radzić sobie z takimi zaburzeniami i jak odzyskać smak?

Jak działa język?

Język jest integralnym elementem jamy ustnej człowieka. Znajdują się na nim kubki smakowe, które dzięki skomplikowanym mechanizmom przetwarzania bodźców chemicznych w elektryczne, przewodzą impulsy nerwowe, które mózg przetwarza na informację o smaku.

Jeśli droga przepływu bodźców jest zaburzona, wówczas mogą pojawić się zaburzenia smaku. Co ciekawe, zaburzenia te mogą mieć swoją przyczynę w zachwianiu działania zmysłu węchu. Jeśli nie czujemy zapachu, smaku również nie będziemy prawidłowo odczuwać. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że pokarm będzie dobrze smakował dopiero wtedy, gdy poczujemy jak pachnie. Same kubki smakowe na języku nie są wystarczające dla rozkoszowania się pełnią smaku potrawy.

Charakter zaburzeń smaku

Wyróżnia się kilka rodzajów zaburzeń smaku. Można je podzielić na jakościowe, oznaczające to, w jaki sposób odczuwamy smak oraz zaburzenia ilościowe, czyli z jaką intensywnością odczuwamy smak. Wśród zaburzeń jakościowych wyróżnia się nieprawidłowe odczuwanie smaku, odczuwanie smaku jako nieprzyjemny i obecność tzw. omamów smakowych. Przy zaburzeniach ilościowych pacjent może w ogóle nie odczuwać wszystkich smaków, walczyć z osłabionym odczuwaniem smaku lub zbyt silnym, czyli z nadwrażliwością smakową.

Takie zaburzenia mogą być wrodzone lub nabyte. Przy niewykształceniu kubków smakowych niewiele można zrobić. Człowiek nie będzie odczuwał smaku. Ale nabyte problemy są możliwe do wyleczenia. Brak smaku wynikać może ze stanów zapalnych w jamie ustnej, chorób ogólnoustrojowych, zabiegów chirurgicznych na języku, czy zaburzeń witaminowo-mineralnych. Często u jego podstaw leży podeszły wiek, używanie protez, stosowanie używek, przewlekłe przyjmowanie leków czy zaburzenia hormonalne.

Błędem jest twierdzenie, że brak smaku wynika z nadmiernej higieny jamy ustnej. O język, podobnie jak i o zęby czy dziąsła, trzeba tak samo dbać. Warto przy tym do codziennego szczotkowania jamy ustnej wykorzystywać dobrą pastę, taką jak Ajona.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*