Jak chronić zęby przed erozją?

dziąsłaZęby wykonane są z tkanki kostnej, której budulcem jest między innymi wapń. Jak wiadomo, pierwiastek ten buduje również skały, ale nie są one zbyt trwałe. Mogą ulegać korozji w wyniku niewłaściwego ich traktowania. W ten sposób w naszych zębach powstają ubytki, które nieleczone prowadzą do całkowitego zniszczenia struktury naszych zębów. Można skutecznie zminimalizować ryzyko wystąpienia w naszym przypadku erozji zębów, jeśli zastosujemy się do kilku zasad.

Na początek – odpowiednia higiena zębów

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego, aby stosować właściwe zasady higieny jamy ustnej. Dbanie o zęby oznacza codzienne ich czyszczenie z wykorzystaniem odpowiedniej pasty do zębów i płynu do płukania ust. Warto codziennie, rano i wieczorem czyścić zęby pastą Ajona, która w krótkim czasie usuwa większość bakterii powodujących choroby i nie pozwoli dopuścić do erozji zębów. Dodatkowo, wykorzystujmy każdego dnia płyny do płukania ust. Na rynku występują produkty stricte przeciwdziałające erozji zębów.

Zalecane jest stosowanie miękkiej szczoteczki do zębów, która nie będzie podrażniała dziąseł, przy okazji odkrywając korzeń zęba – czułą na czynniki zewnętrzne część zęba. Jamę ustną czyścimy okrężnymi ruchami, nie za mocno przyciskając szczoteczkę do powierzchni uzębienia.

Po drugie – zdrowe odżywianie

To, co jemy na co dzień ma bezpośredni wpływ na kondycję naszych zębów. Aby nie dopuścić do postępującej erozji naszego uzębienia należy wzbogacać dietę w pokarmy i napoje o wysokiej zawartości wapnia i fosforanów. Takie pierwiastki znajdziemy rzecz jasna w nabiale, m.in. w serach i mleku. Dzięki spożywaniu ich w dużych ilościach dostarczamy do naszego organizmu odpowiednią dawkę wapnia i fosforantów, wzmacniając szkliwo zębów i zapobiegając erozji tkanki kostnej budującej je.

Należy z drugiej strony unikać napojów i pokarmów o kwaśnym odczynie. Kontakt naszych zębów z kwasami jest dla nich niekorzystny i sprzyja erozji. Jeśli już chcemy pić np. kwaśne napoje, spożywajmy je dużymi łykami i nie przetrzymujmy w jamie ustnej. Pijmy je tylko do posiłków. Owoce to samo zdrowie, ale kwaśne pomarańcze czy mandarynki powinny być spożywane w większej dawce na raz, a nie przez cały czas w ciągu dnia.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*