Jeśli nawet codziennie szczotkujesz zęby, są one narażone na negatywny wpływ czynników zewnętrznych. Jedząc określone produkty prowadzimy do tego, że nasze zęby szybciej się psują, niszczeją, rozwija się na ich powierzchni próchnica, a dziąsła są atakowane przez paradontozę. Samo przestrzeganie elementarnych zasad higieny jamy ustnej często może nie być wystarczające do zachowania zdrowia zębów. Warto przy tym zaznaczyć, że trzeba jeszcze używać dobrej pasty do zębów, takiej jak Ajona, aby móc oczekiwać, że nasze zęby będą w doskonałej kondycji przez wiele lat. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jedzenie pewnych produktów wpływa negatywnie na zęby. Jakie są to produkty?
Co zagraża zdrowiu zębów?
Niszczeniu szkliwa zębów sprzyja spożywanie takich produktów jak:
• Słodkie napoje gazowane
• Cytrusy,
• Napoje energetyzujące,
• Jogurty,
• Kefiry,
• Białe wino,
• Ogórki kwaszone,
• Kiszona kapusta.
Wszystkie te produkty mają kwaśny odczyn, przez co wpływają na wypłukiwanie minerałów ze szkliwa zębów. Tak zęby niszczeją i powstają w nich ubytki, które kwalifikują się do leczenia stomatologicznego. Jeśli pacjent szybko nie zareaguje na powstające ubytki, może to doprowadzić do silnego bólu zębów i do martwicy. Później już ząb nadaje się tylko do wyrwania.
Wszyscy doskonale wiedzą, że również słodycze źle wpływają na kondycję naszych zębów. Podobnie jest w przypadku spożywania białego pieczywa, makaronów, chipsów, paluszków itp. Wszystkie te produkty zawierają one węglowodany, które stanowią wspaniałą pożywkę dla bakterii. Bez trudu na resztkach pokarmu na zębach rozwija się w takim przypadku próchnica.
Co powoduje przebarwienia zębów?
Zęby z czasem mogą stracić swoją naturalną białą barwę i pokryć się przebarwieniami. W dużym stopniu są one spowodowane piciem kolorowych napojów gazowanych, takich jak Cola, czy też piciem kawy i herbaty w nadmiernych ilościach. Zęby mogą się odbarwić przy spożywaniu jagód czy buraków. Szkliwo odbarwia się przy piciu czerwonego wina czy spożywaniu potraw ze sporą ilością sosu sojowego. Należy zawsze po spożyciu takich produktów wyczyścić dokładnie zęby pastą i szczoteczką. Jeśli nie możemy tego zrobić, powinniśmy przynajmniej użyć gumy do żucia bez cukru.
Dodaj komentarz