W jakiej kolejności należy spożywać posiłki aby nie szkodzić zębów?

dieta1Wiadomo, że to, co jemy ma bezpośredni wpływ na kondycję naszego uzębienia. Częste picie mocnej kawy i herbaty, picie czerwonego wina czy kolorowych napojów gazowanych z czasem powoduje, że na powierzchni szkliwa zębów pojawiają się nieestetyczne przebarwienia. Można je usunąć wyłącznie zmieniając swoje codzienne nawyki żywieniowe oraz dbając o zęby w najwyższej mierze. Przypominamy, że trzeba co najmniej dwa razy dziennie szczotkować zęby przy użyciu dobrej pasty, likwidującej chorobotwórcze bakterie i usuwające resztki pokarmów oraz nalot na zębach. Taką pastą jest pasta Ajona, polecana szerokiej grupie pacjentów – od najmłodszych do najstarszych.

Kolejność ma znaczenie

Nie tylko to co jemy, ale w jakiej kolejności spożywamy poszczególne pokarmy w naszej codziennej diecie, ma duże znaczenie dla ostatecznej kondycji zębów.

Niektóre ze spożywanych na co dzień przez człowieka składników odżywczych sprzyja powstawaniu próchnicy, czyli ma właściwości kriogenne, inne zaś opóźniają ten proces, co oznacza, że mają cechy kariostatyczne. Konsumując posiłek zaczynamy w pierwszej kolejności od pokarmów niekorzystnych dla naszego uzębienia, które mogą spowodować powstawanie ognisk próchnicowych i ubytków w naszym uzębieniu. Do składników tych zaliczamy między innymi:
• Słodycze,
• Chipsy,
• Słodkie owoce – świeże i suszone.

W następnej kolejności możemy popić posiłek kakao, mlekiem naturalnym lub smakowym. Posiłek powinniśmy zakończyć zjedzeniem świeżego owocu, jajka i filiżanką zielonej herbaty. Taka kolejność będzie najkorzystniejsza dla naszego uzębienia i będzie chroniła przed powstawaniem próchnicy.

Owoce tak, ale…

Pamiętajmy, że spożywając kwaśne owoce – mandarynki, pomarańcze czy inne cytrusy, powinniśmy powstrzymać się od mycia zębów po posiłku co najmniej godzinę. W przeciwnym wypadku bardziej zaszkodzimy swoim zębom niż pomożemy im szczotkowaniem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*