Zęby atakowane kwasami

owoce-mieszane-owoce_19-137172Polacy są narodem o jednych z najbardziej popsutych zębach w Europie. Ogniska próchnicy są identyfikowane już u małych dzieci, w wieku kilku lat. Jeśli mleczne zęby się psują, większe prawdopodobieństwo tego, że i stałe uzębienie będzie pełne ubytków. Najczęściej przyczyną tego stanu rzeczy jest niewłaściwa higiena jamy ustnej. Jeśli od najmłodszych lat nie wpoimy dziecku nawyku czyszczenia zębów rano i wieczorem, najlepiej przy użyciu szybko działającej pasty, takiej jak Ajona, trudno w życiu dorosłym od niego oczekiwać, że będzie dbało o zęby w należyty sposób.

Uszkodzenia zębów

Ubytki w zębach mogą tworzyć się w wyniku działalności bakterii chorobotwórczych. To one powodują powstawanie próchnicy. Niemniej, nie tylko bakterie psują nasze zęby. Negatywnie oddziałują na ich strukturę również związki chemiczne o odczynie kwasowym. Dlatego też wielu pacjentów zgłasza się do dentysty z rozpoznaniem kwasowej erozji szkliwa. Jest to uszkodzenie twardych tkanek zęba, wywołane nieprawidłową dietą i brakiem higieny jamy ustnej. Na to schorzenie w Polsce może cierpieć nawet 40 proc. populacji, choć większość nie zdaje sobie sprawy z istoty swego problemu.

Zawarte w jedzeniu kwasy powodują powstawanie kwasowych dziur w naszych zębach, ponieważ kwas w pierwszej kolejności rozmiękcza szkliwo, a następnie uszkadza mineralną warstwę zębów. Na początku szkliwo uszkodzone jest w minimalnym stopniu. Pojawiają się mikroskopijne dziurki, z których szkliwo zostaje wypłukane. Dlatego zęby stają się bardziej podatne na urazy mechaniczne.

Uwaga na dietę

Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, wypijanie kilku szklanek soków owocowych dziennie, to elementy zdrowej diety. Niestety, nie będzie ona w pełni korzystna dla kondycji naszych zębów. Najbardziej szkodliwe są dla nich produkty spożywcze o wysokim zawartości kwasów. Między innymi będą to soki cytrynowe, grejpfrutowe, jabłkowe czy pomarańczowe. Niewskazane są w diecie wina, herbaty owocowe, napoje gazowane i energetyzujące, czy świeże owoce i warzywa, w tym: rabarbar, grejpfrut, jabłko, porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele czy czereśnie oraz szczaw, szparagi, brukselka, pomidory i karczochy. Po spożyciu takich produktów warto wypłukać usta wodą, a następnie odczekać około pół godziny godzinę, aby ślina zneutralizowała działanie kwasów. Dopiero później można umyć zęby pastą.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*