Zęby atakowane kwasami

owoce-mieszane-owoce_19-137172Polacy są narodem o jednych z najbardziej popsutych zębach w Europie. Ogniska próchnicy są identyfikowane już u małych dzieci, w wieku kilku lat. Jeśli mleczne zęby się psują, większe prawdopodobieństwo tego, że i stałe uzębienie będzie pełne ubytków. Najczęściej przyczyną tego stanu rzeczy jest niewłaściwa higiena jamy ustnej. Jeśli od najmłodszych lat nie wpoimy dziecku nawyku czyszczenia zębów rano i wieczorem, najlepiej przy użyciu szybko działającej pasty, takiej jak Ajona, trudno w życiu dorosłym od niego oczekiwać, że będzie dbało o zęby w należyty sposób.

Uszkodzenia zębów

Ubytki w zębach mogą tworzyć się w wyniku działalności bakterii chorobotwórczych. To one powodują powstawanie próchnicy. Niemniej, nie tylko bakterie psują nasze zęby. Negatywnie oddziałują na ich strukturę również związki chemiczne o odczynie kwasowym. Dlatego też wielu pacjentów zgłasza się do dentysty z rozpoznaniem kwasowej erozji szkliwa. Jest to uszkodzenie twardych tkanek zęba, wywołane nieprawidłową dietą i brakiem higieny jamy ustnej. Na to schorzenie w Polsce może cierpieć nawet 40 proc. populacji, choć większość nie zdaje sobie sprawy z istoty swego problemu.

Zawarte w jedzeniu kwasy powodują powstawanie kwasowych dziur w naszych zębach, ponieważ kwas w pierwszej kolejności rozmiękcza szkliwo, a następnie uszkadza mineralną warstwę zębów. Na początku szkliwo uszkodzone jest w minimalnym stopniu. Pojawiają się mikroskopijne dziurki, z których szkliwo zostaje wypłukane. Dlatego zęby stają się bardziej podatne na urazy mechaniczne.

Uwaga na dietę

Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, wypijanie kilku szklanek soków owocowych dziennie, to elementy zdrowej diety. Niestety, nie będzie ona w pełni korzystna dla kondycji naszych zębów. Najbardziej szkodliwe są dla nich produkty spożywcze o wysokim zawartości kwasów. Między innymi będą to soki cytrynowe, grejpfrutowe, jabłkowe czy pomarańczowe. Niewskazane są w diecie wina, herbaty owocowe, napoje gazowane i energetyzujące, czy świeże owoce i warzywa, w tym: rabarbar, grejpfrut, jabłko, porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele czy czereśnie oraz szczaw, szparagi, brukselka, pomidory i karczochy. Po spożyciu takich produktów warto wypłukać usta wodą, a następnie odczekać około pół godziny godzinę, aby ślina zneutralizowała działanie kwasów. Dopiero później można umyć zęby pastą.