To, co jemy przez całe nasze życie, przekłada się w bezpośredni sposób na wygląd i stan uzębienia naszych zębów. Oczywiście, nie bez znaczenia jest przy tym to, w jaki sposób dbamy o higienę jamy ustnej. Codzienne szczotkowanie zębów, najlepiej po każdym posiłku, pastą Ajona, pozwala na usunięcie wszystkich bakterii, które przyczyniłyby się do żółknięcia zębów, do powstawania próchnicy i ubytków. Jeśli chcemy mieć zdrowe, białe zęby, powinniśmy właściwie skonstruować dietę i uważać na spożywanie produktów, które w szczególności mogą spowodować powstawanie przebarwień na zębach.
Białe zęby od urodzenia
W przeważającej ilości przypadków pierwsze zęby dziecka są białe lub prawie białe. Zęby stałe również mają takie zabarwienie, o ile rodzice dbali o zęby mleczne dziecka w odpowiedni sposób. Z biegiem czasu kolor zębów może jednak ulec zmianie, z uwagi na niewłaściwą higienę jamy ustnej, czy też na prowadzoną dietę. Na szkliwie naszych zębów zbiera się wiele substancji, które wnikają w jego strukturę. W zagłębieniach powstałych w szkliwie mogą pojawić się obszary przebarwień, aż w końcu cały kolor zębów może się zmienić.
Dieta i kolor zębów
W diecie nie powinno znajdować się wiele substancji, które barwią zęby. Kolor zębów może zmienić się pod wpływem barwników z żywności i używek – kawy, herbaty, tytoniu czy wina. Nawet leki mogą powodować z czasem żółknięcie zębów.
Co barwi zęby? Wszystkie produkty spożywcze z dużą ilością naturalnych barwników, w tym:
• Czerwony barszcz,
• Czerwone wino,
• Czerwone i fioletowe owoce,
• Tytoń,
• Kwaśne soki.
Zęby ciemnieją w wyniku uszczerbków w szkliwie. Później kolor naszym zębom nadaje zębina, która może mieć żółto-brązowy kolor. Im bardziej żółte zęby, tym mają w sobie więcej wapnia. Szkliwo łatwo absorbuje barwniki z kolorowych pokarmów. Przebarwienia na zębach mogą jednocześnie wynikać z naturalnego procesu starzenia się i osłabienia szkliwa zębów.
Co jeść?
Aby mieć zdrowo wyglądające, białe zęby, należy skonstruować dla siebie właściwą dietę. Na pocieszenie można dodać, że wszelkie przebarwienia wynikające ze spożywania w nadmiernych ilościach produktów z dużą ilością barwnika, można stosunkowo łatwo usunąć w procesie profesjonalnego oczyszczania zębów w gabinecie stomatologicznym lub wybielania zębów.
W diecie sprzyjającej białym zębom powinny znaleźć się produkty:
• Mleko,
• Jogurty,
• Kefiry,
• Sery żółte i topione,
• Ryby,
• Twarde warzywa, w tym marchewka, kalarepa, rzodkiewka, seler naciowy.
Wszystkie produkty zawierające duże ilości wapnia wpływają na utrzymanie pięknych, białych zębów.
Dodaj komentarz