Napoje gazowane a zdrowie naszych zębów

0001857317GG-849x565Picie napojów gazowanych szkodzi – ale komu i na co? Wiemy, że nie powinniśmy nadużywać picia barwionych napojów gazowanych, z uwagi na zdrowie naszego układu pokarmowego, ale nie tylko. Ważne jest też zdrowie naszych zębów, a niestety nadmierne spożycie takich napojów powoduje, że nasze zęby mogą zacząć się mocno psuć. Jak to się dzieje? Co takiego znajduje się w napojach gazowanych, co szkodzi kondycji zdrowotnej naszego uzębienia?

Bomba cukrowa

Powinniśmy być świadomi tego, że pite przez nas orzeźwiające napoje gazowane, kolorowe i smaczne, mają w rzeczywistości bardzo dużą zawartość cukru. Cukier zaś, jak wiadomo, w nadmiarze szkodzi naszym zębom. Jest znakomitą pożywką dla bakterii, dlatego też należy po spożyciu czegoś słodkiego, np. szklanki napoju gazowanego, mocno dosładzanego, wyczyścić zęby przy użyciu pasty, która w kilka chwil usunie wszystkie nagromadzone w jamie ustnej bakterie. Taką pastą niewątpliwie jest pasta Ajona, która pozwala na właściwe zadbanie o elementarne zasady higieny jamy ustnej. Czyszcząc zęby pastą Ajona najlepiej po każdym posiłku, albo chociaż dwa razy dziennie – rano i wieczorem, mamy szansę na zachowanie swoich zębów w doskonałej kondycji i stanie wizualnym.

Nie tylko cukry

Niestety, napoje gazowane zawierają nie tylko cukier, stanowiący idealne pożywienie dla bakterii. Jeśli cukier odkłada się na płytce nazębnej, bakterie chorobotwórcze szybko mogą rozwija się w naszej jamie ustnej, powodując liczne choroby zębów i dziąseł. Bez regularnego szczotkowania zębów nie usuniemy bakterii i płytki nazębnej.

Napoje gazowane prócz cukru zawierają równie szkodliwe kwasy i barwniki, narażające nasze zęby na uszkodzenia i przebarwienia. Dentyści przestrzegają przed piciem napojów gazowanych, bowiem chemia zawarta w nich podrażnia zęby, prowadząc do niebezpiecznej erozji szkliwa. Łatwo domyśleć się, że to wszystko przyczynia się do pojawienia próchnicy, ubytków w zębach, aż w końcu do ich utraty.

W napojach gazowanych zawarty jest kwas fosforowy i cytrynowym, oba bardzo niebezpieczne dla szkliwa. Powodują one rozpuszczanie szkliwa i podnoszą współczynnik pH w ustach. Cukier w napojach gazowanych sprzyja rozrostowi bakterii, które atakują osłabione zęby. Barwniki w napojach gazowanych odbarwiają nasze żeby, nadają im brzydki, żółty a nawet brązowy odcień.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*