Jak niszczymy nasze uzębienie?

zęby szareCzęsto możemy nie zdawać sobie sprawy z tego, że z pozoru niewinne czynności, które nie mają zbyt wiele wspólnego z naszym uzębieniem, mogą prowadzić do uszkadzania i trwałego niszczenia zębów. Niemniej, tak właśnie się dzieje. Nie tylko więc brak lub niewłaściwa higiena jamy ustnej są odpowiedzialne za zły stan uzębienia Polaków, ale i wiele innych czynników.

Czyśćmy zęby!

Najważniejsze dla utrzymywania iście hollywoodzkiego uśmiechu jest codzienne mycie zębów. Zasady higieny jamy ustnej powinny być doskonale znane dla każdego z nas, nawet dla małych dzieci. Należy czyścić zęby odpowiednią szczoteczką, z wykorzystaniem dobrej pasty do zębów, która szybko i co najważniejsze – skutecznie usunie wszystkie chorobotwórcze bakterie z jamy ustnej oraz resztki jedzenia. Taką pastą jest pasta Ajona, niezawierająca fluoru, bezpieczna nawet dla dzieci czy kobiet w ciąży. Najczęstszą przyczyną ubytków w zębach, ścierania szkliwa i występowania licznych przebarwień w jamie ustnej pacjentów jest to, że nie dbamy o zęby.

Paradoksalnie, możemy prowadzić do trwałych uszkodzeń szkliwa zębowego, jeśli przesadnie dba się o zęby. Czyszczenie ich twardą szczoteczką w sposób agresywny będzie niebezpieczne dla naszego uzębienia.

Co jeszcze niszczy zęby?

Najbardziej szkodzą naszym zębom nieprzemyślane zabiegi upiększające w obrębie jamy ustnej, czyli na przykład wybielanie zębów domowymi sposobami – sokiem z cytryny czy sodą oczyszczoną. Takie zabiegi mogą prowadzić do pozbawienia nas wierzchniej warstwy szkliwa i spowodować powstanie podrażnień na dziąsłach. Pasty wybielające dostępne w dobrych drogeriach czy profesjonalne zabiegi wybielające zęby przeprowadzane w gabinetach dentystycznych będą znacznie lepszym pomysłem na uzyskanie idealnie białych zębów.

Także prowadzona dieta i używki powodują, że nasze zęby nie wyglądają najlepiej. Szkodzą zębom soki owocowe i napoje gazowane spożywane pomiędzy posiłkami. Są pełne chemicznych składników podrażniających zęby i przyczyniających się do powstawania ubytków próchnicowych. Poza tym, napoje gazowane są słodzone, a cukier przyczynia się do powstawania próchnic i nadżerek na dziąsłach. Podjadanie słodyczy niszczy zaś szkliwo. Nie należy szczotkować zębów tuż po spożyciu kwaśnych pokarmów. Lepiej poczekać z tym co najmniej godzinę.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*